Vinterresa till Kiruna

Kiruna är en tätort i nordliga Lappland och ligger placerad mellan de två stora gruvbergen Luossavaara och Kiirunavaara. Med sitt subarktiska inlandsklimat får kommunen väldigt mycket snö. Men tack vare golfströmmen, den torra luften och även till viss del den fördelaktiga stadsplaneringen är klimat förhållandevis milt. Vilket gör det till en plats alla vinterfantaster borde besöka åtminstone en gång i sitt liv.

När man befinner sig så nordligt på jordklotet är det viktigt att ta vara på solljuset man kan få. Då staden ligger belägen ovanför polcirkeln kommer solen delar av året inte att ta sig över horisonten. För Kiruna stad är detta en period på cirka tre veckor. Tidigt och sent på vintern är därför bättre tider på året än mitt i vintern.

Det är optimalt att utgå från Kiruna stad när man planerar en vintersemester där, och det finns bra möjligheter för övernattning mitt i staden.

Ett av de populära vinteraktiviteterna här uppe är skoteråkning och det är väldigt lätt att hyra en skoter en eller flera dagar. Detta kan lätt bli ett riktigt härlig äventyr. Man kan antingen välja att hyra själv eller fara ut på skotersafari. Dessa finns både med och utan övernattning så man själv kan välja något som passar en själv bäst.

Skidåkning är också väldigt passande för en vinterresa till Kiruna då riksgränsen kan bjuda på väldigt mycket roligt. Det finns backar för praktiskt taget alla smaker. Men för de som föredrar längdskidåkning kan lätt hitta lika många fantastiska spår att följa i väldigt vacker natur.

Har man aldrig tidigare tagit en tur med hundspann är detta också något man absolut bör pröva på när man är i Kiruna. Detta är minst sagt en unik upplevelse. Även dessa kan göras som en dagsutflykt eller med övernattning. Och båda kan ge minnen för livet.