Skidåkning i Åre

Åre har många gånger röstats fram som Sveriges främsta skidort. Många ser den även som bäst i hela norra Europa. Den som gillar skidåkning men aldrig besökt Åre tidigare måste verkligen ta och rätta till detta till vintern.

Fakta

Skidområdet inkluderar totalt 90 nedfarter uppdelat som följande:

  • 18 Gröna
  • 34 Blåa
  • 34 Röda
  • 4 Svarta

7 av dessa är också öppen för nattskidåkning. Den totala pistlängden är 101 km och det längsta nedfarten är hela 6 500 meter. Högsta punkten på skidområdet är 1 274 meter över havet och det är en fallhöjd på 890 meter. Med 41 liftar och 8 stolliftar kan systemet hantera hela 53 140 personer varje timme.

Boende

Majoriteten väljer att hyra stuga i Åre när de kommer på besök. Här finns allt från billiga lägenheter till dyra lyxstugor beroende på hur mycket man känner för att spendera på skidsemestern. Vill man ha en stuga är det därför rekommenderat att vara ute i god tid med bokningen. Men även om alla stugor man har råd med är bokade finns det mängder med hotell i området som också är bra alternativ.

Färdmedel

Alla boenden kommer ju inte ligga på gångavstånd till backarna man är intresserad av. Det är då man förlitar sig på skidbussarna, som man för övrigt åker gratis med så länge man har ett liftkort. Bussarna börjar gå redan innan liftarna är igång och går i regel varje halvtimme. Sista bussen brukar gå kring niotiden, så vill man vara ute och nyttja nattbackarna kommer man behöva vandra hem eller ta taxi.

Mat & dryck

Med alla kalorier man bränner i backen kommer man även vilja fylla på med god mat och dryck. Här går Åre inte heller av för hackor då det finns en restaurang i nästan varje gathörn. Men det är en god idé att ta en titt på prislistan innan man sätter sig ned. Börjar det svida i plånboken finns det mer prisvärda alternativ, men åtminstone en riktigt fin och härlig middag borde man unna sig under semestern.