Lämna huvudstaden för en weekend

Det bor över en miljon människor i Stockholm, oddsen är 1:10 att du som läsare detta bor i Stockholm. De som bor i huvudstaden gör det av mängd anledningar men det betyder inte att storstadspulsen är den enda som lockar. Även de mindre samhällena och en annan stads specifika utbud kan locka. Om du befinner dig i Stockholm och känner för att komma bor från storstaden, har vi tips på en weekenddestination som kan passa dig!

Ronneby

Inte den första staden som dyker upp när man funderar på en weekend. Tätorten består bara av 12 000 innevånare. Men det som lockar är inte mängden människor utan att platsen är känd som en kurort.

I Blekinge län ligger Ronneby kommun. Du kan enkelt hitta flyg mellan Stockholm och Ronneby på nätet, de har en egen flygplats kopplat samman med huvudstaden.

På plats kan du ta del av deras spaverksamheter och få en riktig historielektion. Vid sekelskiftet var Ronnebys kurort känd som den enda kontinentala kurorten. Den stora turismen har påverkat arkitekturen i staden där de äldre husen följer en schweizerstil som innebär lösvirkeshus med mycket snickarglädje och stora utrymmen.

Ronneby har varit befolkat sedan 700 e.v.t och haft flera kända företag verksamma i kommunen. Här har exempelvis Kockums Emaljverk varit aktivt.

Staden har ett rikligt kulturområdet kring Brunnsparken där många bostäder och platser är kulturmärkta och skyddade av kommunen. Här anordnas årliga loppisar under året och det finns vackra byggnader och parker att besöka.

Förutom stadens rika historia kan du hitta alla moderniteter såsom sköna, lyxiga hotell. Turer ut till Ronneby skärgård, fina restauranger och aktiviteter för barnfamiljer.