Besök Höga Kusten

Höga kusten räknas till ett av Sveriges mest unika naturområden. Det kombinerar en natur som erbjuder fantastisk skogsmiljö, kustnära bergsområden och ett underbart skärgårdsliv. Det är faktiskt så speciellt att UNESCO utsett det till ett av världens världsarv.

HögakustenbronHöga kusten finns beläget i Ångermanland som ligger i Västernorrlands län. Det är efter den senaste istiden som en landhöjning på omkring 800 meter ägt rum. Det är denna företeelse som gjort platsen så unik, med bland annat dess höga klippbildningar.

År 2000 blev det klart att Höga Kusten beviljats inträde som ett av världens världsarv. 2006 utvidgades dessutom detta världsarv till att efteråt också innefatta Kvarken, en avsmalning av havet mellan Sverige och Finland med ett högt antal holmar, och kom dess efter Höga Kusten/Kvarken.

Vad är ett världsarv?

Med ett världsarv menas att platsen ifråga är mest unik av liknande platser världen över och en naturrikedom värd att bevara för hela mänsklighetens bästa. Mot vad man kanske kan tro, är det länderna själva som bestämmer vad som är värt att nominera och inget speciellt team som världen över söker upp och utser världsarven. Därefter beslutar dock en världsarvskommitté, efter rådfrågning av experter, om avgörandet i frågan utifrån det kriterier som finns med i organisationens konvention.

Väl på plats

När du väl tagit dig till denna underbara plats är det dags att göra det bästa av tiden. Det finns en rad aktiviteter att kolla upp. Exempelvis att klättra upp för Skuleberget, bege sig ut med båt till Ulvön, eller varför inte besöka Slåttsdalsskrevan.

En stad i närheten till all natur och skärgården är Örnsköldsvik. Det bästa är att hitta ett boende utanför Örnsköldsvik. Ni har på så vis naturupplevelserna runt knuten, men civilisationen ligger ändå inte långt borta, så om ni skulle vilja ägna en dag åt shopping, eller besöka någon av stadens många restauranger, är detta fullt möjligt.